Téma 9 - Občanská vybavenost včetně její dostupnosti a veřejná prostranství

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Veřejné prostranství

Charakter veřejných prostranství se odvíjí od funkce a významu veřejného prostranství, urbanistické struktury okolní zástavby a zvoleného řešení ploch. Kontext prostředí, tj. urbanistická struktura okolní zástavby a její charakter, je důležitým hlediskem, které je potřeba sledovat. Charakter zástavby je dán spolupůsobením struktury zástavby a architektonického výrazu jednotlivých staveb, stavebních souborů a nezastavěných ploch (zejména parkových). Vzájemné vazby mezi prostranstvím a parterem budov ovlivňují vnímání celého prostoru a rozhodují o tom, zda bude místo atraktivní a živé, či nikoliv (MMR, 2020).

Veřejná prostranství významného charakteru jsou definována především v centrech obcí, případně ve vazbě na parkové úpravy. Dobrým příkladem péče o veřejné prostranství jsou Hnojice, Mladějovice a Lužice, Štarnov a Žerotín. Řada veřejných prostranství potřebuje údržbu a oživení. Veřejná prostranství v historickém centru Šternberka vykazují pokles maloobchodní sítě a gastronomizaci. Svým způsobem jsou rozsáhlá obecní veřejná prostranství náročná na péči a údržbu, s přihlédnutím k efektivní správě je nutné je také obnovovat.

Školství

Školská zařízení ve vyšší míře pokrývají především jihozápadní část ORP Šternberk. V obcích Lipina, Hraničné Petrovice, Mutkov, Norberčany, Komárov, Hlásnice a Strukov se nenachází žádné školské zařízení. Mateřská škola chybí v Řídeči, kde by mělo být uvažováno o zřízení mateřské školy společně s Komárovem. Především kvůli případnému naplnění návrhových ploch pro bydlení. V Řídeči funguje mateřské centrum.
Prvostupňová škola je v Babicích, Mladějovicích, Jívové, Štarnově, Žerotíně, Huzové. Ve Městě Libavá je základní škola s prvním i druhým stupněm, třídy jsou následně spojovány. Kompletní základní školství je v Moravském Berouně a Šternberku.
Střední vzdělávání je zastoupeno pouze ve Šternberku a to gymnáziem (i víceletým), střední obornou školou lesnickou a strojní. Další výuka je možná v dostupném Olomouci, kde je také možnost vysokoškolského vzdělání.
Nabídka volnočasových aktivit je nejvyšší ve městě Šternberk, kde funguje Dům dětí a mládeže. Nachází se zde také základní umělecká škola a škola pro žáky se specifickými vzdělávacími potřebami. Ostatní obce mají funkční spolky viz karty obcí.

Zdravotnická péče

Zdravotnická zařízení jsou primárně směřována do města. Je zde Nemocnice Šternberk, Psychiatrická léčebna Šternberk a Odborný léčebný ústav neurologicko-geriatrický Moravský Beroun (tyto instituce jsou významnými zaměstnavateli). Zubařskou péči je možné navštívit pouze ve městech, dětský lékař je ve Šternberku a v Jívové, v Moravském Berouně chybí.  Ordinace praktického lékaře je dále navíc v Domašově nad Bystřicí, Žerotíně a Hnojicích.

Nelze uvažovat o rozšiřování zdravotnické péče, z důvodů nedostatku personálu, spíše o udržení ve stávajícím rozsahu. Existence lokální nemocnice (včetně porodnice) je pro region přínosem i vzhledem k faktu, že v Olomouci je nemocnice fakultní.

Sociální služby se nachází ve Šternberku, Moravském Berouně a Komárově. Šternberk v roce 2024 dokončuje nový moderní domov pro seniory.

Služby a obchod

Téměř žádné vybavení nenajdeme v místních částech měst a v obcích Mutkov, Norberčany, Hraničné Petrovice, Řídeč, Strukov, Hlásnice a Lipina. Základní vybavení – obchod je v Městě Libavá, Domašov nad Bystřicí, Jívová, Domašov u Šternberka, Huzová, Mladějovice, Komárov, Žerotín, Hnojice, Lužice, Štarnov, Babice. Udržení místního koloniálu je jednou z hlavních podmínek udržení současné funkce. Lze říci, že díky dobře vybavenému centru města Šternberka, doplněnému vybaveným Moravským Berounem jsou všechny služby v regionu dostupné.

Pohostinství a ubytování

Restaurační zařízení (včetně bistra, stánku) není v Mutkově, Norberčanech a místních částech. Ve většině obcí nelze spoléhat na každodenní provoz a na otevřenou kuchyni.
Ubytování hotelového typu je možné pouze ve Šternberku. Další kvalitou neověřené nabídky jsou v Huzové, Domašově u Šternberka a Městě Libavá. Je pravděpodobné, že nabídka ubytování v soukromí je možná především v období velkých sportovních akcí.
Ve spolupráci s MAS Šternbersko a Mikroregionem Šternbersko vytvořilo město Šternberk turistickou mapovou aplikaci, kde je možné najít ubytování a stravování v SO ORP Šternberk. Aplikace je dostupná na odkaze https://app.gisonline.cz/sternberk-turistika

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data