Téma 8 - Zemědělský půdní fond a pozemky určené k plnění funkcí lesa

Pilíře:

Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

Zemědělský půdní fond

ORP Šternberk je se svými téměř 30% orné půdy pod průměrem Olomouckého kraje. Nicméně obce Hnojice, Komárov, Lužice, Mladějovice, Štarnov a Žerotín se podílem orné půdy pohybují okolo 80 % své rozlohy, jedná se o obce na Hané. Průměrnou hodnotu vykazuje zalesnění 35 % a opět jsou zde obce s podílem lesa přesahujícím 65 % (Mutkov a Řídeč). Město Šternberk má na svém katastru téměř 50 % lesa. Významně jsou zastoupeny, a překračují krajský průměr, trvalé travní porosty (pastviny). Nejvíce jich nalezneme v obcích Huzová, Norberčany, Hraničné Petrovice, Horní Loděnice (přes 30 %). I tyto parametry dělí ORP na dva protipóly, co se týče využití zemědělských ploch.

Kvalitní zemědělské půdy jsou limitem i hodnotou. Obce na Hané vykazují 65-100 % půd v I. a II. třídě ochrany, což je významným limitem v rozvoji obce. Tyto obce by měly primárně dbát na zachování hodnotných půd, rozvoj obce mimo tyto půdy a zúročení vnitřních rezerv. Kvalitní půdy se vyskytují i ve vyšších partiích, nicméně rozvoj těchto obcí by neměl být ochranou půd významně omezen.

V ORP Šternberk se nachází několik lesních oblastí. PLO (Přírodní lesní oblast) 29 Nízký Jeseník zaujímá cca 75% území (vyšší partie). Jedná se především o smrkové monokulturní lesy v 3-4 vegetačním stupni. V posledních letech je patrné značné poškození především podkorním hmyzem, napadaný les je pak náchylný k zásahu větrem. Tento les je pozvolna obnovován a je zvyšován podíl listnatých dřevin. Odhalená lesní půda neplní své standardní funkce v oblasti zadržování vody v krajině a dochází k výskytu sušin, nebo naopak rychlému odtoku. PLO 34 Hornomoravský úval pokrývá jihozápadní část ORP s nízkou, nebo minimální lesnatostí. Vyznačuje se nejvyšším stupněm lesních ekosystémů ze všech lesních oblastí v ČR.

Pozemky k plnění funkce lesa

 Procento zalesnění se zvedá s nadmořskou výškou a sklonitostí svahů (hluboce zařezaná údolí jsou převážně zalesněna). Les je hospodářský, jen v uvedených hlubokých údolích a v bývalém vojenském újezdu se jedná o les zvláštního určení. Obecně v lesních porostech dochází v posledních letech k významnému poškození, jehož příčinou je expanze kůrovce smrkového. V tomto důsledku a z důvodu reakce na klimatické podmínky je potřeba změnit podmínky hospodaření v lese tak, aby lesní pozemky splňovaly všechny své přírodně ekologické funkce včetně funkce ochrany před povodněmi a zásobárny vod.

Eroze půdy

Eroze půdy se týká především zemědělsky intenzivně obdělávané oblasti Hané, kde je potřeba doplnit krajinou zeleň a další protierozní opatření. Ve vyšších polohách dochází k pozvolnému přechodu na pastviny a eroze půdy zde přestává mít významnější důsledky. Územní studie krajiny navrhuje v mnohých oblastech konkrétní protierozní opatření, která by bylo potřeba zahrnout do územně plánovací dokumentace. Příkladem založení protierozních opatření jsou aktivity obce Komárov, kde vzniklo v roce 2022 několik alejí a dalších přírodních interakčních prvků.

Pozemkové úpravy

Česká krajina je jednou z nejmalebnějších ve střední Evropě. Proto je velmi důležité zajistit pro ni vyvážený vztah mezi zachováním přírodních zdrojů a dlouhodobě udržitelným rozvojem zemědělství. Tato krajina historicky prošla, zejména působením člověka, složitým vývojem, na kterém se dlouhodobě podepisovaly střídající se politické a hospodářské vlivy. Nyní je opět načase, aby krajina ve svém celku byla schopná poskytovat všechny funkce, které jsme dříve pokládali za samozřejmé a neuvědomovali si značnou křehkost tohoto stavu. Jednou z významných cest k zajištění vyváženého stavu těchto funkcí krajiny jsou pozemkové úpravy (SPÚ, 2022).

Komplexní pozemkové úpravy ve smyslu zákona a ve veřejném zájmu prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují je nebo dělí a zabezpečuje se využití pozemků a vyrovnání jejich hranic tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální vlastnické hospodaření. V těchto souvislostech se uspořádávají vlastnická práva a s nimi související věcná břemena. Komplexní pozemkové úpravy již proběhly v obcích Řídeč, Komárov, Babice, Lipina a místní části Dalov a Krakořice. Pozemkové úpravy byly zahájeny v Mutkově, Huzové, Domašově u Šternberka, Městě Libavá a místní části Chabičov. Jednoduché pozemkové úpravy proběhly v obci Horní Loděnice. 

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data