Téma 7 - Kvalita životního prostředí

Pilíře:

Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

Monitorováním kvality ovzduší se zabývá Český hydrometeorologický ústav, který provozuje Státní síť imisního monitoringu a informace z ní zveřejňuje na svých stránkách https://www.chmi.cz/ v sekci Ovzduší. Mimo jiné jsou zde prezentována aktuální data o kvalitě ovzduší (MŽP, 2022).

Znečištění ovzduší

Limity znečištění ovzduší jsou překračovány převážně v oblastech Hané a dále jsou vázány na topnou sezónu v obcích a městech s charakterem zástavby v kotlině. Ve vyšších partiích dochází především díky proudění vzduchu k pročištění ovzduší, lokální neměřený výskyt znečištění je možný. V oblasti se vyskytuje inverzní ráz počasí – nízká oblačnost zamezující pročištění ovzduší, nebo naopak standardní zvrstvení, kdy jsou oblačností pokryty vyšší partie. Zdroje znečištění jsou především lokální (včetně lokálních topenišť) a doprava (především nákladní tranzitní a doprava z těžebních oblastí).

Průmyslové zdroje znečištění jsou vázány především na Šternberk a Moravský Beroun, ostatní zdroje jsou zemědělského původu. Radonové riziko je střední téměř v celém ORP Šternberk.

Hlukové znečištění

Znečištění hlukem není mimo komunikace 1. tř. měřeno. Jedná se o lokality, zasahující především zastavěné území Šternberka. Dále je dle předešlých dokumentací negativní hlukové znečištění vnímáno z letecké vojenské přepravy v Norberčanech a Domašově nad Bystřicí (pravděpodobně i v Městě Libavé). Individuální negativní znečištění hlukem může působit z větrných elektráren – Hraničné Petrovice, Horní Loděnice.

Zdroje znečištění

Podkladem pro národní emisní bilanci je Registr emisí a zdrojů znečišťování ovzduší (REZZO), který je od r. 1980 metodicky vedený a od r. 1993 provozovaný Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Tento registr dělí jednotlivé zdroje znečištění dle jejich velikosti a vlivu na ovzduší:

REZZO 1 – velké stacionární zdroje znečišťování

REZZO 2 – střední stacionární zdroje znečišťování

REZZO 3 – malé stacionární zdroje znečišťování

REZZO 4 – mobilní zdroje znečišťování

V ORP Šternberk se nachází 48 zdrojů REZZO 1, 30 zdrojů REZZO 2 a 30 zdrojů REZZO 3. REZZO 4 se v územně analytických podkladech nenachází, jelikož se jedná o velké množství dat.

Staré ekologické zátěže

Za starou ekologickou zátěž považujeme závažnou kontaminaci horninového prostředí, podzemních nebo povrchových vod, ke které v minulosti došlo nevhodným nakládáním s rizikovými látkami, jako např. ropnými látkami, pesticidy, PCB, chlorovanými a aromatickými uhlovodíky, těžkými kovy apod. Zjištěná kontaminace je považována za starou ekologickou zátěž, pokud vznikla před privatizací nebo původce kontaminace neexistuje či není znám. V SO ORP se takových zátěží nachází desítky.

Nakládání s odpady

Na území není situovaná žádná skládka, jsou využívány skládky Mrsklesy, Medlov a Rejchartice. Ve Šternberku a v Moravském Berouně se nachází sběrný dvůr. V červnu 2021 založilo (dle zákona o obcích) 21 obcí a měst z regionu Šternberska (Babice, Bohuňovice, Dolany, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hlušovice, Hnojice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Moravský Beroun, Mutkov, Řídeč, Samotíšky, Štarnov a Tovéř)  dobrovolný svazek obcí Odpadové hospodářství svazku obcí. Ze svazku již vystoupily obce - Moravský Beroun, Samotišky, Hlušovice.

Předmětem činnosti DSO Odpadové hospodářství svazku obcí je zejména společná realizace projektů odpadového hospodářství a zavádění principů oběhového hospodářství do praxe s cílem uspořit prostředky dosud vynakládané jednotlivými členy svazku, a to zejména:

₋ vybudování a provozování infrastruktury pro nakládání s odpady a oběhové hospodářství,

₋ zpracování evidencí týkajících se odpadového hospodářství dle platné legislativy,

₋ poradenská a osvětová činnost.

 

Dobrovolný svazek obcí Odpadové hospodářství svazku obcí následně založil společnost s ručením omezeným - Odpadové hospodářství svazku obcí Šternbersko s.r.o. Odpadové hospodářství svazku obcí Šternbersko s.r.o. je obchodní společnost založena dobrovolným svazkem obcí Odpadové hospodářství svazku obcí, jako jediným vlastníkem, za účelem zajišťování služeb v oblasti odpadového hospodářství členských obcí svazku. O jejím řízení a směřování rozhodují obce na valné hromadě.

V roce 2022 byl realizován projekt door-to-door systém sběru a svozu odpadu, díky kterému získaly členské obce Mikroregionu nádoby na tříděné odpady. Město Šternberk využívá služeb společnosti Marius Pedersen.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data