Téma 5 - Příroda a krajina

Pilíře:

Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

V rámci ochrany přírody a krajiny rozlišujeme podle stávající legislativy, zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, obecnou ochranu územní a druhů a zvláštní ochranu územní a druhů.

Obecná ochrana území, tedy ochrana krajiny podle zákona o ochraně přírody a krajiny je uplatňována prostřednictvím několika nástrojů, především ochranou a vytvářením územního systému ekologické stability, ochranou významných krajinných prvků, ochranou krajinného rázu a zřizováním přírodních parků a vyhlašováním přechodně chráněných ploch (MŽP, cit: 2023).

Na území SO ORP Šternberk se nevyskytují žádná velkoplošná chráněná území. Maloplošná chráněná území jsou reprezentována přírodní rezervací Panské louky v katastru obce Moravský Beroun a přírodní památkou Kamenné proudy u Domašova.

Chráněná území spolu s vazbou na nedotčenou krajinu Vojenského újezdu Libavá, blízkost CHKO Jeseníky a CHKO Litovelské Pomoraví staví SO ORP Šternberk do pozice ORP s velmi kvalitními přírodními funkcemi.

Natura 2000 a Evropsky významné lokality

Natura 2000 je největší soustava chráněných území na světě, kterou na svých územích podle jednotných pravidel pomáhají spoluvytvářet všechny členské státy Evropské Unie. Tento unikátní celoevropský nástroj ochrany přírody nám pomáhá chránit a pro další generace zachovat vzácné a ohrožené volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a přírodní stanoviště (MŽP, cit: 2023).

Ptačí oblast Libavá se výrazně odlišuje od okolního prostředí a svým charakterem a celkovou rozlohou představuje naprosto svérázný a unikátní region v moravských zemích. V první řadě se jedná o rozsáhlý a až na výjimky zcela neobydlený prostor. Jediným městem je zde Město Libavá, které je sídlem správy vojenského újezdu. Z druhů přílohy I směrnice o ptácích je prioritním druhem chřástal polní (Crex crex), obývající bezlesé plochy ve zřejmě mimořádné početnosti. Vyskytuje se i v lokalitách s porosty stromů v místech zrušených obydlí.

Evropsky významná lokalita Libavá se vyznačuje vysokou mírou zachovalosti. V ORP Šternberk zasahuje do katastru obce Jívová a obce Domašov nad Bystřicí. Lesní komplex na jihozápadních a západních svazích představuje z velké části více méně zachovalé přírodě blízké porosty s přirozenou dřevinou skladbou. Velmi kvalitní jsou především květnaté bučiny se suťovými lesy v oblasti Jasanového hřbetu. Ze vzácných druhů bezobratlých se zde vyskytuje střevlík hrbolatý (Carabus variolosus), který je jedním z hlavních předmětů ochrany této evropsky významné lokality (AOPK, cit: 2023).

Přírodní parky

Přírodní park je určen k ochraně krajinného rázu s významnými soustředěnými a estetickými a přírodními hodnotami, který není zvláště chráněným územím. Vyhlašuje se nařízením kraje, které může stanovit i nástroje ochrany (Vopálková, cit. 2023).

V SO ORP Šternberk se nachází 2 přírodní parky. PP Sovinecko leží v jihozápadní části Nízkého Jeseníku, odkud zasahuje na sever až k hranici CHKO Jeseníky. Oblast je významná díky historické těžbě minerálů a hornin. V parku leží národní přírodní památka Rešovské vodopády.

PP Údolí Bystřice kopíruje tok řeky Bystřice. Nachází se zde původní a přirozená druhová skladba zachovalých lesů. Významná je přírodní památka Kamenné proudy u Domašova nad Bystřicí, kde jsou dominantou mrazové sruby a kamenná moře.

Území s nižším stupněm ochrany

Velká část území, především vrchoviny, je chráněna nižším stupněm ochrany. Dále se v území nachází plochy pro migraci velkých savců, lokalita výskytu zvláště chráněných rostlin a živočichů kolem severovýchodní části hranice obce Horní Loděnice (Starček bažinný pravý), přechodně chráněné plochy v katastru obce Město Libavá (Vysokoleský potok, U vodárny, Mýdlový vrch, Mokřina a významné krajinné prvky (Jívová, Domašov nad Bystřicí).

Dalším ochranným prvkem v území je ochrana vodních zdrojů a nelze opomenout ani navržená území k vyhlášení významného krajinného prvku z územní studie krajiny.

Zmíněná chráněná území spolu s vazbou na nedotčenou krajinu Vojenského újezdu Libavá, blízkost CHKO Jeseníky a CHKO Litovelské Pomoraví staví SO ORP Šternberk do pozice ORP s velmi kvalitními přírodními funkcemi.

Krajinné typy východní Haná a převažující typ Skupina Jesenicko-Oderských vrchů jsou základní stavební kameny celého SO ORP a propisují se do jeho fungování. V oblasti Haná je typická intenzivní zemědělská činnost, ve vyšších partiích pak činnost lesozemědělská. Přechod mezi těmito typy je chráněn jako kulturní krajinná oblast KKO9 – Svahy Nízkého Jeseníku.
Základní krajinné osy jsou tvořeny zaříznutými toky a jejich hlubokými údolími tvořícími přirozené bariéry. V území je definována celá řada liniových a plošných krajinotvorných prvků a vyhlídkových bodů. Hlavním kompozičním prvkem je město Šternberk se siluetou kostela a hradu. Významným krajinotvorným a pohledovým prvkem jsou větrné elektrárny situované ve třech lokalitách – Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Norberčany.

Územní systém ekologické stability.

Vzájemně propojený soubor přirozených i pozměněných, avšak přírodě blízkých ekosystémů, které udržují přírodní rovnováhu. Schvalují se v rámci územně plánovací dokumentace nebo územním rozhodnutím (Vopálková, cit: 2023).
Páteří ÚSES jsou převážně funkční nadregionální prvky, jelikož jsou vedeny zpravidla podél vodních toků, nebo lesozemědělskou krajinou. Dále je tvořen částečně nefunkčními regionálními prvky a spíše nefunkčními lokálními prvky. Nefunkční prvky se nacházejí zejména v otevřené krajině Hané.

Větrné elektrárny

Ve výše položených obcích je trendem výskyt, případně plán na výstavbu větrných elektráren. Jedná se o vysoké dominanty, ovlivňující ráz krajiny. Tyto elektrárny se týkají obcí Lipina, Jívová, Huzová, Horní Loděnice, Norberčany a Hraničné Petrovice.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data