Téma 11 - Ekonomické a hospodářské podmínky

Pilíře:

Hospodářský pilíř
Sociální pilíř

Úvodní popis

Ekonomická aktivita podle odvětví

V ORP Šternberk jsou zřejmé rozdíly v zaměstnanosti dle odvětví ekonomické činnosti. Tyto diference pramení především z odlišnosti přírodních podmínek obcí. Průměrně pracuje v zemědělství, lesnictví a rybářství 5 % zaměstnaných. Největší zastoupení v priméru má obec Norberčany, kde pracuje více než čtvrtina (26 %) zaměstnaných v obci. Další vysoký počet zaměstnaných v priméru májí obce Hraničné Petrovice (23 %) a Město Libavá (18 %). Pro tyto obce je specifické lesnictví. V obcích Hlásnice (17 %), Mladějovice (13 %), Strukov (13 %) a Žerotín (11 %) zase převládá zemědělská výroba.

V sekundéru pracuje průměrně nejvíce zaměstnaných obyvatel ORP (38 %). Více než polovina zaměstnaných v průmyslu a stavebnictví je ve městě Moravský Beroun. U dalších obcí je v sekundéru nejvyšší zaměstnanost v obcích Babice, Hlásnice a Lužice. Příčinou vysokých hodnot je především dojížďka do zaměstnání do průmyslových a stavebních společností ve městě Šternberk, případně dalších větších měst. V rámci České republiky jsou hodnoty nad průměrem. V porovnání se sousedními ORP je však Šternberk silně po průměrem zaměstnanosti v sekundéru (Uničov – 48 %, Rýmařov – 47 %).

Zaměstnanost ve službách je většinou hodnocena jako známka vyspělosti daného regionu. V případě menších obcí jsou však hodnoty, stejně jako u zaměstnanosti v průmyslu, zkresleny dojížďkou do zaměstnání a nelze tak automaticky dovodit nabídku služeb v obci. Celkově je v ORP Šternberk zaměstnáno ve službách téměř 37 % pracujících občanů. Nejvyšší hodnoty jsou ve městě Šternberk a obci Lipina, která je geograficky v bezprostřední blízkosti města. ORP Šternberk je z hlediska srovnání s Českou republikou a sousedními ORP mírným nadprůměrem.

Nezaměstnanost


Zaměstnavatelé

V rámci SO ORP Šternberk je největší koncentrace pracovních míst ve městě Šternberk. Mezi největší zaměstnavatele patří EXCALIBUR ARMY spol. s.r.o., KEESTRACK – CZ, s.r.o., EUTECH a.s., Peveko, spol. s.r.o. a Robertshaw s.r.o. Další firmy se nacházejí v podnikatelské zóně při výjezdu na Olomouc. V rámci ORP je významným zaměstnavatelem Granitol a.s. v Moravském Berouně. V okolních obcích převažují zemědělská družstva.
V jižní části města Šternberk se nachází podnikatelská zóna, která byla revitalizována z bývalých kasárna. Celkově se jedná o plochu 10,5 ha včetně 47 stavebních objektů. Zásadní pozitiva lze shledávat v umístění na okraji města, přímá návaznost na komunikaci I/46 s výbornou časovou dostupností do krajského města a dostatečná kapacita inženýrských sítí (PRM Šternberk, 2020).

Brownfields

V západní části města Šternberk se v těsné blízkosti nacházejí 2 velké briwnfields. Jedná se o částečně využívaná území lehkým průmyslem. V obcích ORP pak nalezneme bývalá jatka v Mladějovicích, dnes částečně využívána k chovu dobytka. Starý zemědělský areál Žerotín, areál v západní části Babic u rybníka, lovecký zámeček v Nových Valteřicích, starý zemědělský areál v Řídeči, 3 lokality v Domašově nad Bystřicí, 2 zemědělské objekty v Arnolticích u Huzové, statek u zříceniny kaple ve Věveří a 2 lokality přímo v Huzové.

Příjmy a výdaje

Průměrné daňové roční příjmy se pohybují průměrně mezi 18 a 20 tisíci na obyvatele obce. U obcí nesoucích přímé dopady specifické oblasti je daňový příjem vyšší než průměr. Obce se však potýkají se specifickými aspekty, jako jsou například odliv obyvatel, stárnutí populace a rozsáhlé katastrální území. Jedná se především o obce Město Libavá, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Mutkov a Norberčany. Hodnoty daňových příjmů pod průměrem ORP mají obce Strukov a Komárov.

Daňový příjem je často doplněn ostatními příjmy obce. Sem spadají přijaté transfery, kapitálové příjmy a nedaňové příjmy. Nejvyšší nedaňové příjmy mají obce Město Libavá, Šternberk a Moravský Beroun. V přepočtu na obyvatele je nejvyšší nedaňový příjem ve Městě Libava, Lipině a Hraničných Petrovicích.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data