Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Hospodářský pilíř
Sociální pilíř
Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

Prostorové uspořádání území je proces reagující na měnící se potřeby života lidí a jejich uspokojování. Jedná se o uspořádání krajiny, sídelních celků, jednotlivých sídel a jejich částí, tedy o velikostně a charakterově pestrou škálu prostředí a prostorů, na jejichž utváření se vzájemně podílí prostorové, funkční a provozní požadavky.

Geomorfologicky je území členěno na jihozápadní nížinou část (Hornomoravský úval – Haná) a ostatní část výrazně zvlněnou (Nízký Jeseník). Toto základní členění již historicky odděluje zemědělskou oblast od oblasti s významným podílem lesního hospodářství. V nížinné lépe dostupné a obslužné části je vytvářen tlak na krajinu především v rozvoji zastavěného území (pro bydlení a částečně i pro průmysl), který je ve střetu především s ochranou kvalitních půd.

Výše položené obce, vykazující zhoršenou dopravní dostupnost, jsou méně obydleny a tlak na zastavění krajiny je menší. Ve vazbě na výše uvedené je také funkční využití území, tzn. ploch v ÚPD. V případě urbanizovaného území se jedná především o plochy bydlení (převážně venkovského typu, pouze ve městech „sídliště“ a v obcích osamocené bytové domy, zapadající do rázu obce). Dále se jedná o plochy výrobní, především pro zemědělskou výrobu. Strojírenský a zpracovatelský průmysl je situován pouze ve městech. Mimo urbanizované části jsou to zpravidla plochy zemědělské a lesní (zvlněná část území). V ÚPD navrhované (rozvojové) plochy jsou především pro rodinné bydlení, ve Šternberku také výroba (lehká průmyslová).

Obce v SO ORP Šternberk mají vcelku zachovalou historickou sídelní strukturu s vymezeným centrálním návesním prostorem. Rozvojové osy vznikají zpravidla na okrajích obce při existujících komunikacích. V obcích v jihozápadní části sledovaného území jsou běžné zemědělské areály, často ovšem jako brownfield.

Město Šternberk má jasně dané členění. V západní části je průmyslová zóna, severovýchodní část je obytná a jihozápadní část se dá označit jako rekreační zóna. Jádro města je chráněno městskou památkovou zónou.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data