Téma 12 - Rekreace a cestovní ruch

Pilíře:

Hospodářský pilíř
Sociální pilíř
Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

Cestovní ruch představuje souhrn aktivit účastníků cestovního ruchu a současně i aktivit podniků a organizací poskytujících služby pro zajištění pobytu účastníků cestovního ruchu mimo místo jejich trvalého bydliště. Pro účely statistického sledování cestovního ruchu je cestovní ruch vymezen jako: „Činnost lidí cestujících a zdržujících se mimo místo svého obvyklého prostředí po dobu nejvýše jednoho roku za účelem rekreace, obchodu nebo z jiného důvodu.“ (MMR, 2008).

Cestovní ruch

SO ORP Šternberk vyniká zejména historickým centrem města Šternberka v čele s národní kulturní památkou hradem Šternberk. Nachází se zde také rozsáhlá městská památková zóna, klášter a zdaleka viditelná stavební dominanta kostel Zvěstování Panny Marie, který tvoří významnou součást panoramatu města Šternberka.

V ORP však převažují turistické cíle přírodního charakteru spojené s aktivním trávením volného času. Jedná se o vyhlídkové a turistické trasy v přilehlých lesích a údolích, přírodní koupaliště, studánky, skalní útvary, a celá řada cyklotras. Ty jsou ve vyšších partiích vedeny po cestách nižších tříd. Cyklotrasy hrají významnou roli v návaznosti na rekreaci v obcích Nízkého Jeseníku. Nachází se zde i síť cyklostezek, které propojují centrum regionu s okolními ORP. Ze Šternberka vede cyklostezka Hvězdná, která propojuje Šternberk s Olomoucí. Přes Babice a Mladějovice pak vede cyklostezka do Uničova.

Nedílnou součástí cestovního ruchu a regionálním lákadlem jsou automobilové závody do vrchu Ecce Homo, který se jezdí vždy na jaře a na podzim (veteráni). Ve Šternberku je zřízeno informační centrum a funguje zde také turistická aplikace s tipy na výlety a ubytování (https://app.gisonline.cz/sternberk-turistika). 

Rekreace

Významná část regionu je rekreačním krajinným celkem Sovinecko, Šternbersko a Olomoucko – východ. 

Přírodní charakter ve východní a severní části ORP Šternberk vybízí k rekreaci a výskytu chatových oblastí, případně staveb pro rodinnou rekreaci. Nejvíce je tento způsob rekreace rozšířen v Domašově nad Bystřicí, Domašově u Šternberka, Jívové, Moravském Berouně (k.ú. Nové Valteřice), Norberčanech a Řídeči. Stejně tak ve městě Šternberk je vymezeno několik ploch pro rekreaci. Největší se nacházejí východně od zastavěného území nad nemocnicí, nad starým startem Ecce Homo, nebo v lokalitě Aleš.  

Ubytovací kapacity jsou situovány především do Šternberka. Nachází se zde 7 ubytovacích zařízení, které jsou dohromady schopny najednou ubytovat až 359 hostů. V Moravském Berouně je nabídka nižší, nachází se zde 3 ubytovací zařízení. Další obce s ubytováním jsou Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Horní Loděnice, Huzová a Město Libavá. Ostatní obce ubytování nenabízí.

Přírodní atraktivita

SO ORP Šternberk nabízí mnoho zajímavých přírodních turistických cílů a rekreačního vyžití. V letních měsících je možné využít ke koupání vodní plochy v blízkosti města Šternberk. Ve Žlebu se nachází přírodní koupaliště, v Dalově pak zatopený břidlicový lom. Severně nad Šternberkem lze navštívit několik studánek. Nejznámější z nich je Modrá studánka v blízkosti Dalovského jezírka.

Do ORP zasahují přírodní parky Sovinecko a Údolí Bystřice. Významnou přírodní památkou je PP Kamenné proudy u Domašova v Domašově nad Bystřicí. V blízkosti se nachází také Malý Rabštýn, vyhledávaná horolezecká lokalita. V neposlední řadě nabízí krajina několik úchvatných výhledů. Jedním z nich je například rozhledna Zelená budka nad Šternberkem, rozhledna na Dubové hoře v Chabičově, nebo například vyhlídkové místo v Těšíkově.

Ke všem výše zmíněným cílům vede síť turistických značených cest, naučných stezek, či cyklostezek a cyklotras.

Zimní rekreace je díky zhoršujícím se přírodním podmínkám na ústupu. Sportovní vyžití lze při dostatku sněhu nalézt v běžkařských stopách. Trasy vedou například z Domašova nad Bystřicí do Jívové, případně z Dalova do Šternberka. Pozůstatky lepších zimních klimatických podmínek nalezneme v Domašově nad Bystřicí a Moravském Berouně v podobě již nefunkčních lyžařských vleků.

Kulturní atraktivita

Kulturním centrem je bezpochyby město Šternberk. Město nabízí široké kulturní i sportovní vyžití. Nachází se zde infocentrum, kino, Městská kulturní zařízení s městskou knihovnou, Expozice času a mnoho kulturních památek v historickém centru města. Kulturní památky v podobě památek místního významu jsou téměř v každé obci. Za zmínku stoji například Křížová cesta v Mladějovicích, či Kaple Narození Panny Marie v Norberčanech. V centru regionu chybí divadlo.

Sportovní infrastruktura je rozšířena po celém ORP Šternberk. Většina obcí má fotbalové hřiště, v části z nich se vyskytují i multifunkční hřiště s umělým povrchem, včetně navazujících dětských hřišť. Nejširší sportovní vyžití nabízí opět město Šternberk. Zde se z větších sportovišť nachází fotbalový stadion, atletický stadion, venkovní i nově vybudovaný krytý bazén a tenisové kurty. Jediná sportovní hala splňující rozměry pro všechny halové kolektivní sporty se nachází v Moravském Berouně. Šternberský zimní stadion je ve špatném stavu a nabídka jeho využití je omezená.

Nabídka služeb využívaných turisty je velmi nízká, odpovídá ale přírodnímu charakteru rekreace a nelze ji považovat za nedostatečnou. Ve většině obcí se nachází alespoň jedno restaurační zařízení, ubytování však pouze vzácně. Město Šternberk nabízí jako jediný vyšší počet ubytovacích jednotek a stravovacích zařízení.


Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data