Téma 4 - Sociodemografické podmínky a bydlení

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Vývoj počtu obyvatelstva

Věkové složení obyvatelstva

Index stáří

Vzdělanostní složení obyvatelstva

Migrace

Dojížďka do zaměstnání a školy (SLDB 2021)

V SO ORP Šternberk je ve své obci zaměstnáno 43 % obyvatel (4 782). Hodnota je mírně pod krajským průměrem, výrazněji potom pod průměrem celé ČR. V rámci okresu vyjíždí do jiné obce 39 % obyvatel (4 370). Příčinou je převážně nízká pracovní nabídka v některých obcích ORP. Do jiného kraje dojíždí za prací 4 % občanů a bez stálého pracoviště je 9 % dotázaných.

Nejvyšší procento pracujících, kteří jsou zaměstnaní v obci trvalého pobytu je ve městě
Šternberk (54 %), které díky vyššímu počtu obyvatel výrazně ovlivňuje průměr ORP. Nadprůměrné hodnoty shledáváme u města Moravský Beroun (52 %) a v obci Město Libavá (49 %). Ostatní obce se pohybují okolo hodnoty 15 %. Nejméně obyvatel zůstává v obci Lipina a Horní Loděnice.

V rámci okresu do jiné obce vyjíždí nejvíce obyvatel obcí, které jsou v ideální dojezdové vzdálenosti do města Šternberk. Jedná se o obce Babice, Hlásnice, Hnojice, Komárov, Mladějovice, Štarnov a Žerotín. Všechny obce se pohybují mezi 65 a 70 procenty vyjíždějících. Nejméně pak logicky vyjíždí obyvatele obcí s vysokou zaměstnaností v obci trvalého pobytu (Moravský Berou, Město Libavá).

Vyjížďka v rámci kraje je na zanedbatelných hodnotách, jelikož nepřesahuje ani 4 % obyvatel obce. V rámci kraje má pak nulovou vyjížďku pouze Mutkov. Mimo Olomoucký kraj vyjíždí převážně obyvatelé obcí na hranicích Moravskoslezského kraje. Z obce Huzová vyjíždí 10 % obyvatel, z Norberčan 8 %. 

V SO ORP Šternberk navštěvuje školská zařízení ve své obci 50 % studentů (1 605). Hodnota je mírně pod krajským průměrem (56 %), výrazněji potom pod průměrem celé ČR (59 %). V rámci okresu vyjíždí do jiné obce 40 % studentů (1 312). Jedná se převážně o obyvatele obcí, které nedisponují základní a střední školou, případně o studenty vysoké školy. Do jiného kraje dojíždí za studiem pouze 3 % občanů (183) a v zahraničí jich studuje 6 %. Nutno podotknout, že statistika počítá pouze s občany, kteří nepracují. V případě vyjížďky do jiného kraje může být hodnota nízká i díky faktu, že studentům vznikne potřeba během studia pracovat.

Nejvíce studujících zůstává v obci Šternberk (70 %), díky kvalitní občanské vybavenosti v oblasti vzdělání. Další nadprůměrné hodnoty registrujeme u obce Město Libavá a města Moravský Beroun. Dvanáct obcí v ORP Šternberk nemá ve své obci žádné vzdělávací zařízení, a tak jsou studenti nuceni vyjíždět mimo obec.

Do jiné obce v rámci okresu Olomouc má dojížďku přes 90 % šest obcí ORP Šternberk. Díky zmíněné absenci školských institucí v obci jsou hodnoty nadprůměrné u většiny obcí.

Mimo Olomoucký kraj za studiem vyjíždí 183 studentů (3 %), kdy 88 z nich pochází ze Šternberka. Nejvíce vyjíždějících v přepočtu na studenty má obec Mutkov, Řídeč a Lipina. Do zahraničí pak za studiem vycestuje pouze 6 studentů.  

Výstavba domů a bytů


Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data