Téma 3 - Struktura osídlení

Pilíře:

Úvodní popis

Struktura zástavby

Centrum obce kolem křižovatky u obecního úřadu (soustředěna většina občanského vybavení a veřejného prostranství). Obytná zástavba je podél komunikací II. a III. třídy a její rozvoj je navržen na okrajích této zástavby nebo v prolukách. Obci dominují 2 velké zemědělské areály. Typická venkovská obec s domy se zahradou (zelení) - lánová lineární ves (Dlouhá Loučka a Plinkout), lánová radiální ves (Křivá), Valšův důl je novodobou zástavbou s rekreační funkcí. Na několika místech bytové domy. V rámci struktury zástavby v datech vymezeno: historické jádro Dlouhé Loučky, Křivé a Plinkoutu, nová výstavba a dva areály výroby.

Architektonicky cenné stavby 

Dlouhá Loučka - klasicistní budova fary (18.stol.) - bod se vyskytuje 2x (obojí NPÚ), kaple sv. Josefa, boží muka (NPÚ), kaple 3x, Křivá - Kaple Sv. Floriána, Plinkout - kaple sv. Jana Nepomuckého Z ÚP, Dolní Dlouhá Loučka socha, p.č. 219/1 kříž (nenalezeno), p.č. 1898 (nenalezeno), - kříž, p.č. 1971 (nenalezeno), Plinkout- kříž, p.č. 231/1 (nenalezeno) - podklad pro průzkum území Místa významné události: Dlouhá Loučka - sloup se sochou Pany Marie na rozcestí směr Křivá, pomník obětem I.světové války na rozcestí směr Křivá, kříž u kostela, boží muka (u cesty směr Šumvald), kříž (mezi kostelem a farou), kříž Plinkout - památník I.světové války Křivá - kříž v Křivé.

Místa významné události

Dlouhá Loučka - sloup se sochou Pany Marie na rozcestí směr Křivá, pomník obětem I.světové války na rozcestí směr Křivá, kříž u kostela, boží muka (u cesty směr Šumvald), kříž (mezi kostelem a farou), kříž Plinkout - památník I.světové války, Křivá - kříž v Křivé.

Kulturní památky

Tvrz a sýpka (přebudovaná na zámeček s arkýři), zámek (Horní Dlouhá Loučka), Svatojánský most, socha sv. Jana Nepomuckého (Dlouhá Loučka), ohradní zeď, obytný dům č.p. 117, Kostel Sv. Bartoloměje (areál) - náhrobek rodiny Weissů, kaple sv. Josefa, areál zámeckého parku, památník ruských vojáků padlým za napoleonských válkách, sloup se sochou Pany Marie.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data