Téma 10 - Dopravní a technická infrastruktura včetně jejich dostupnosti

Pilíře:

Úvodní popis

Zásobování pitnou vodou

  • Uničov - skupinový vodovod Uničov (Moravská vodárenská), vodní zdroj Brníčko (2 studny, čerpací stanice), využíván také zdroj Haukovice (vrtaná studna a čerpací stanice), vodojem Benkov; 
  • Brníčko - vodovod (Moravská vodárenská), vlastní vodní zdroj Brníčko (pro celý Uničov); 
  • Dětřichov - skupinový vodovod Olomouc - podskupina Litovel (VHS Čerlinka), zdroj jímací území Litovel - vodojem Chudobín; 
  • Renoty - vodovod (Moravská vodárenská), napojeno na Uničov; 
  • Střelice - vodovod (Moravská vodárenská), napojeno na Uničov; 
  • Benkov - vodovod (Moravská vodárenská), napojeno na Uničov (na trase vodojem); 
  • Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina (dokončeno) - Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina (dokončeno) stav poskytnut 2021 (Moravská vodárenská), návrh z ÚP smazán.

Stávající vodovod je dostačující i pro rozvojové plochy, které jsou na něj napojeny - návrh vodovodu v lokalitě Šibenik přes lokalitu za sídlištěm a nemocnicí až k ploše rekreace na nivách. Další napojení na vodovodní síť navrhováno v Brníčku pro navrhovanou plochu výroby.  Dle ÚP je napojení na skupinový vodovod dokončeno a výstavba dílčích částí probíhá - od poskytovatele zatím nedodáno - ponecháno v návrhu. ÚP navržen koridor technické infrastruktury ‐ vodovodního přivaděče napojení vodních zdrojů na úpravnu vody Dubicko a propojení úpravny se skupinovým vodovodem Litovel. Navrženo napojení obci Šumvald a Břevenec. 

Odvádění odpadních vod

  • Uničov - jednotná kanalizace (Moravská vodárenská), v lokalitě bydlení „U parku“ a „U Oskavy“ je kanalizace oddílnávlastní ČOV; 
  • Dětřichov - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), ČOV není; Renoty - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), ČOV není; 
  • Střelice - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), ČOV není; 
  • Benkov - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), ČOV není; 
  • Brníčko - tlaková splašková kanalizace (Moravská vodárenská), napojeno na ČOV v Uničově; 
  • Dolní Sukolom - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), napojeno do vodoteče; 
  • Horní Sukolom - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), napojeno do vodoteče; 
  • Nová Dědina - dešťová kanalizace (Moravská vodárenská), napojeno do vodoteče. 

Stávající ČOV kapacitně dostačuje i pro rozvojové lokality, které jsou na ni napojeny (lokalita Šibeník, za sídlištěm). Napojení dalších katastrů - v ÚP navržen kombinovaný systém jednotné a oddílné kanalizace. V místních částech Horní Sukolom, Dolní Sukolom, Nová Dědína, Benkov, Střelice, Renoty a Děřichov je navržena kompletní splašková tlaková kanalizace. 

Plynovodní síť

Ano - celé území připojeno z VTL vedoucího od Litovle. Návrh na rozšíření stávající sítě v rozvojové lokalitě Šibeník. 

Jiné sítě

Elektrická síť - návrh na zkapacitnění výstavbou nového napaječe vedoucího do spínací stanice na východě území (v trase stávajícího vedení). Další návrhy z ÚP počítají s napojením na rozvojové plochy výstavnou VN vedení a několika trafostanic - část stávajícího vedení navržena kvůli rozvojovým plochám ke zrušení a nahrazení novým vedením - lokalita Šibeník, průmyslová plocha, za sídlištěm, kde bude nadzemní vedení nahrazeno kabelem. 

Místní komunikace

Z ÚP - místní komunikace včetně návrhu, lesní a polní cesty stav (návrhy ve výkrese ani v datech nedohledány) převzaty jako účelové komunikace. 

Cyklostezky

Nová Dědina, Želechovice, cyklotrasa 6028 (Úsov - Brníčko), 6032 (Uničov - Troubelice - Rabštejn), 511 (Rýmařov - Litovel), 6235 (Uničov - Nový Dvůr, Litovelské Pomoraví). Navrženy další trasy doplňující stávající síť, a to zejména propojení místních částí Střelice, Renoty a Dětřichov a napojení severní části území na sousední obce. Cyklostezky ve směru Želechovice a Medlov, a dále spojení centra Uničova s místní částí Nová Dědina (dále až do Šumvaldu), Brníčko, Střelice. Tyto cyklostezky vedou většinou podél komunikací a slouží ke každodenní přepravě. Navrhované je propojení cyklostezkou Nové Dědiny a Lazců (Troubelic) a dále Horního Sukolomu s Dlouhou Loučkou. 

Železniční doprava

Železniční zastávka Uničov a Brníčko. Silniční doprava: Silnice. II. tř. 449 Litovel - Rýmařov, 446 Olomouc - Šumperk, 444 Mohelnice - Šternberk. Navržený obchvat Uničova, Brníčka a Střelic (V ÚP zpřesněn - KOR 0.1 a protažen k obchvatu Litovle jako rezerva KOR 0.4) 

Veřejná doprava

V rámci IDSOK 16 autobusových linek, dále 4 dálkové spoje. Na železnici 2 zastávky - Uničov, a Uničov zastávka. Zásadní návrh rekonstrukce systému hromadné dopravy je přeložení stávajícího nevyhovujícího autobusového nádraží na ul. Jiřího z Poděbrad do předprostoru vlakové stanice Uničov a vytvoření dopravního terminálu. 

Letecká doprava

sportovní letiště v Dětřichově

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data