Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Z hlediska charakteru zástavby se jedná o kompaktní obec s ulicovým komunikačním systémem. Dle půdorysné formy se jedná o hromadnou návesní obec. Podélná nepravidelná náves s proměnnou šířkou. Vnitřní prostor návsi tvoří zástavba různé kvality, z níž se kvalitativně negativně vymezuje zástavba z 90. let. Nesourodá zástavba bez návaznosti na dochované kvality zvláště v okolí místního kostela.
Stávající, převážně chatařská a rekreační oblast v sousedství místního Kamenného rybníka. V této lokalitě dochází k částečnému přestavování chat na rodinné domy s trvalým bydlením. V jižní části obce se nachází slepá komunikace, kolem které vzniká soudobá zástavba rodinných domů, tvaroslovím neodpovídajícím místním zvyklostem.
Na jihovýchodě obce je situován starší zemědělský areál.

Zastavitelné plochy navazují na zastavěné území, doplňují jej a rozšiřují. Jižní část území je částečně zastavěna. Severní část u tratě je závislá na přeložce el. vedení. Záhumenky v severozápadní části jsou postupně zasíťovány. Významná plocha jižně od hlavní komunikace není zasíťována (zvážit nutnost držení a potenciál růstu obce). Jižně se nachází plocha pro výrobu.

Ulicová náves, rozrůstající se směrem k železnici, podél komunikace vyšší třídy a návrhově v tzv. II řadě. 7 bytových domů zapadajících do struktury obce.

Závislá obec, zemědělská s vysokou dojížďkou.

Z konce 18. století jsou boží muka, barokní zděná trojboká stavba. Nachází se na konci obce u silnice do Krakořic. O zbožnosti babických svědčí i četné kříže většinou z druhé poloviny 19. století. Všechny památky místního významu lze nalézt v pasportu památek obce Babice. Nenachází se zde však žádné významnější kulturní památky.

Územní rezervy - pro bydlení, již zasíťováno v severozápadní části.

VPS, VPO - plochy pro ÚSES, el. a plochy pro dopravu, VPS pro kanalizaci již není drženo.

V obci se nacházejí nefunkční interakční prvky.

Doporučení

Před vytvářením nových stavebních lokalit mimo zastavěné území, upřednostňovat spíše zástavbu v prolukách a volných parcelách v rámci zastavěného území obce.
Při dostavbách vědomě navazovat na stávající historický urbanismus, v prolukách preferovat orientaci domů štíty do veřejného prostoru.
Stávající rekreační chatová lokalita u Kamenného rybníka má potenciál budoucího využití jako rozvojová oblast pro bydlení.
Jihozápadní část obce se jeví jako vhodná lokalita pro nové plochy bydlení.
Několik vhodných stavebních míst lze ale nalézt v rámci stávající zastavěné části, zejména v jižní části obce.
Nová zástavba by měla vycházet z kontextu okolní architektury a to hlavně měřítkem, uliční čarou, charakterem a tvarem parcel (nevhodné jsou bytové domy).
Nedoporučuje se osamělé zakládání "satelitních" obytných lokalit bez vazby na místní tradici a kontext.
Průmysl a zemědělskou výrobu rozvíjet ve stávajících areálech.



Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Urbanistické hodnoty

  1. V obci je zřetelné původní urbanistické uspořádání, se štíty orientovanými do návsi.
  2. V jižní části obce je zřetelná původní venkovská zástavba podlouhlých úzkých stavení se štítovou orientací do ulice a se stodolami otočenými napříč parcely v zadní části dvorů.
  3. Obec má zachovalou původní sídelní strukturu s rozmanitě tvořeným prostorem návsi.
  4. Rybniční soustava, drobné architektonicky cenné stavby.
  5. Sídlo s velkým rozvojovým potenciálem, zvláště v jižní a východní části.
  6. V centru obce se nachází území s archeologickými nálezy. 
  7. Kostel Všech svatých na návsi.

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data

  1. Rybník tvoří výrazný prostorotvorný limit na severním okraji obce. Funkčně je jen minimálně propojen se zastavěnou částí obce.