Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Jedná se o údolní obec s rozptýlenou zástavbou kolem Libavského potoku.
Po 2. světové válce došlo ke změně charakteru obce a vznášením zcela nových sídelních prvků, které se na kvalitě obce odrazili spíše negativním způsobem.

Není zde jednoznačný centrální návesní prostor vzhledem k charakteru silniční a lesní návesní obce. Střed obce s částečně vymezeným veřejným prostorem lze vnímat v okolí kostela sv. Antonína, který zároveň tvoří výraznou architektonickou dominantu.
Původní zástavba je smíšená a respektuje terénní podmínky. Objekty jsou orientovány jak štíty, tak okapy do uličního prostoru.
Lokalita s řadovými domy.
Lokality s nevyhovujícím bydlením. Jsou vhodné k přestavbě či rekonstrukci.
Areál zemědělského družstva je funkční a nabízí možnost dalšího rozvoje.

Zastavěné území - kompaktní pro 3 ZSJ.
Zastavitelné plochy nevyužité.
Funkční plochy - bydlení, OV i s návrhy, výroba i s návrhy, zemědělská a lesnická krajina, vodní plochy.
Územní rezervy pro optimalizaci úseků dopravních cest.  
VPS, VPO - pro ÚSES, DI ( obchvat a TI).
ÚSES ÚP mimo les - většinou nefunkční.

V severovýchodní části obce brownfields v podobě starého zemědělského areálu. Areál Oberfeld (stavební odpad) u lomu v jižní části Staré Libavé.
Neobydlené okály ve Staré Libavé. Historická zástavba v Nové Vésce.

Zastavitelné plochy ve Staré Libavé již vyčerpány.
V Norberčanech vymezeny plochy bydlení ve svahu. Plocha sportu v ÚP vymezena pravděpodobně pro sjezdové lyžování (svah). 

Doporučení:
Centrum obce lze lokalizovat při soutoku potoků Libavského a Vysokoleského. V této lokalitě je také postaven kostel sv. Antonína Paduánského z roku 1717.
Možnosti rozvoje této údolím sevřené obce jsou dané svým topografickým umístěním. Jedná se především o proluky a volné plochy ve stávající stavební struktuře s vazbou na komunikaci, kolem které obec historicky vyvíjela.
Potenciál rozvoje skýtají také dvě vytipované lokality s dnes již nevyhovující a celkově nízkou kvalitou bydlení. Mimo toto údolí se další rozvojové plochy jeví jako nevhodné.
Upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního kontextu, zachovává ráz regionu a cíleně podporuje vytvářet kvalitní veřejný uliční prostor.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data