Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Původní německé město mělo stavebně velmi kompaktní a husté osídlení, zvláště ve své centrální části.
Dnešní urbanismus sice v zásadě vychází z původního osídlení, struktura sídla je však značně rozdrobená a nesourodá.

Původní sídelní jádro má v elementárních rysech zachovanou půdorysnou stopu založeného města z 13. století. Charakter zástavby je však velmi proměnlivý, nesourodý a nekompaktní. Původní jádrová urbanistická struktura je na mnoha místech porušena a dnes je rozptýlena do příměstské zástavby bez jasné struktury a řádu. Bytová zástavba ze 70. let. Hlavní veřejný prostor - náměstí 9. května - má charakter založeného pravidelného náměstí čtvercového tvaru.
Navazující prostory centrální části zejména v severní části - přestavbové území. Sídlo proměnlivé urbanistické hodnot.
Stabilizovaná zástavba z 50. let v severovýchodní části.
Bytová zástavba ze 70. let.
Křížový vrch - přírodní a kulturně historické území s navazující zástavbou v severní části města.
Segmenty zástavby z první republiky (vily) - severovýchod, jihovýchodní část.
Východní část - výrobní areál (stabilizované území)-
Stabilizovaná zástavba podél silnice I/46 a silnice III/44441 a II/444.

Místní část Sedm Dvorů
Náves je ulicového typu podél vodoteče, bez výraznějšího prostorového rozšíření. Chybí zde centrální prostor, objekty jsou různorodě orientovány buď štítovitě, nebo okapově.
Původní historická stopa založení je respektována a ničím nenarušená. Celá obec má stagnující charakter, bez větších rekonstrukcí nebo novostaveb.

Místní část Čabová
Hromadná rozvolněná zástavba podél komunikace. Neexistuje centrální část.
Stabilizovaný areál zemědělské výroby.

Místní část Nové Valteřice
Silniční hromadná zástavba.
Rekreační objekt - bývalý lovecký zámeček. Zajímavá technická památka (objekt zakoupen na průmyslové výstavě v Paříži roku 1848).
Kostel nanebevzetí panny Marie.

Místní část Ondrášov
Náves je ulicového typu, bez výraznějšího prostorového rozšíření. Ve střední části je bývalý zámeček. Který je ale odkloněn od hlavní osy. Obec působí nesourodým dojmem.
Výrobní areál u vrtu minerální vody narušující svým měřítkem ráz obce.
Vrt minerální vody Ondrášovky - rekreační potenciál.

Místní část Stará Libavá
Obec je založena jako ulicový typ s rozvolněnou zástavbou. Menší centrální prostor je v severní části kolem vodního zdroje. Obec je nesourodá, střídají se řadové domy se solitérními objekty.
Bytový dům, který svým charakterem působí cizorodě.
Řadové rodinné domy nerespektující kontext okolní zástavby.
Nová zástavba bez návaznosti na místní ráz. Oblast je situována v severozápadní části obce.
Dva stabilizované zemědělské areály.

Místní část Nová Véska
Obec je ulicového typu s rozvolněnou zástavbou. Chybí zde centrální veřejný prostor. Převažující orientace budov je štítová.
V severovýchodní části jsou dva rybníky - rekreační potenciál.

Zpráva o uplatňování 13.9.2017.
Kompaktní zastavěné území Moravského Berouna. Ondrášov podél Bystřičky, Čabová, Nové Valteřice + doplněno o drobné stavby zemědělského a výrobního charakteru.
Zastavitelné plochy ve všech částech i pro dopravu, především dostavba proluk. Výraznější zastavění pouze mezi MB a Ondrášovem při hlavní silnici.
Plochy územní rezervy.

Doporučení:
Založené centrum se zachovalým pravidelným čtvercovým náměstím má pro Moravský Beroun zásadní kulturně historický význam a tvoří prakticky nejdůležitější kompozičně ucelený urbanistický prostor s veřejnou funkcí.
V návaznosti na stávající centrum je vhodné podporovat kompaktní městskou zástavbu s možností vzniku obchodních parterů a s předpokladem vytvoření plnohodnotných městských ulic s veřejnými funkcemi.
V centrální části sídla a v navazujících ulicích podporovat souvislou uliční výstavbu, a naopak zamezovat vzniku neúčelných a nezastavitelných proluk.
Individuální obytnou zástavbu v podobě samostatných rodinných domů umisťovat co nejdále od centra do takových lokalit, které mají potenciál centrální zóny.
Vzhledem k poměrně rozptýlené neuspořádané zástavbě je vhodné rozvojové plochy pro bydlení vyhledávat především v rámci zastavěného území na volných pozemcích, v plochách brownfields v prolukách a podobně.
Potenciál rozvoje skýtají rovněž plochy zahrádkářských kolonií a chatových osad a to především ve východní části sídla.
Upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního kontextu, zachovává ráz regionu a cíleně podporuje vytvářet kvalitní veřejný uliční prostor bez slepých komunikací.
Vytvářet vhodné podmínky s pozitivní orientací pro chodce a cyklisty.
Eliminovat výstavbu cizorodé "satelitní" obytné zástavby a enkláv na nových pozemcích odtržených od přímé vazby na zastavěnou část obce.
Při výstavbě v místních částech dbát na to, aby navazovala na původní urbanistickou historickou stopu i kontext okolní zástavby včetně měřítka a prioritně byly využity proluky.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data