Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Původní německá obec, bývala stavebně velmi kompaktní a hustě osídlená. Charakter zástavby byl spíše městský, než venkovský.
Dnešní urbanismus sice rámcově vychází z původního osídlení, struktura obce je však značně rozdrobená a nesourodá.

Prostor návsi je obdélníkového tvaru a slouží zároveň jako park.
Nová zástavba organicky prorůstá spolu se starou. S individuální rodinnou zástavbou se mísí bytové domy. Původní struktura zástavby je částečně narušená panelovými domy, které se svým měřítkem vymykají z venkovského kontextu. Obec he situována v členitém terénu, zástavba je zcela různorodá.
Skupiny bytových domů.
Areál zemědělského družstva, dnes již málo využitý, částečně zchátralý. 

V návrhové ploše bydlení P3 aktuálně koně. 

Arnoltice - místní část.
Centrální prostor návsi není definován. Obec má prostorově nevymezenou náves silničního charakteru.
Původní zástavba orientována převážně štíty k cestě, dnes však tento princip spíše ustupuje a nahrazuje ji rozptýlená zástavba bez řádu.
Bytové panelové domy se bez snahy navázat na místní kontext, mísí s původní zástavbou.
Areál zemědělského družstva je umístěn v bezprostřední blízkosti obce. Dnes je velmi málo využíván a ve špatném technickém stavu.


Tři základní sídelní jednotky kompaktního typu, doplněné hájenkami. 
Zastavitelné plochy smíšené venkovské, navazující na stávající zastavěné území (nevyužito), lokální doplnění zastavěného území.
Všechny místní části vykazují rozsáhlé plochy přestavby. Jak nevyužitých, tak dříve využívaných ploch (opuštěné areály, výrobní, nedostavěné a zbořené areály pro OV), záměr na vybudování vodní plochy v nevyužívaném, ale zastavěném území.
Návrhové, nefunkční plochy ÚSES a doplnění krajinné zeleně.
Funkční plochy vymezují bydlení smíšené venkovské, bytové domy, OV, smíšené rekreační, návrh vodní ploch, les, zemědělské plochy, výroba.
Územní studie na jedinou rozsáhlejší plochu pro výstavbu.

Doporučení:
Obec má poměrně kompaktní založenou obdélníkovou náves, která zároveň plní funkci parku. Spolu s prostorem okolo kostela sv. Jiří se jedná o část obce s charakterem centra které je nutno respektovat a do budoucna dále rozvíjet.
Naproti tomu ostatní decentralizovaná zástavba je poměrně neuspořádaná a má spíše charakter přirozeně rostlé obce. V tomto trendu je v zásadě možné uvážlivě pokračovat, pokud budou s dalším rozvojem obce cíleně formovány také veřejné prostory.
Pro rozvoj obce je vhodné v maximální možné míře využívat volné plochy a pozemky v rámci zastavěného území obce formou dostavování v prolukách a volných parcelách.
Vytvářet vhodné podmínky pro hospodárné využívání stavebních pozemků před zabíráním nových ploch.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Kód Zdroj Označení Popis Kategorie
Kostel sv. Jiljí

Sloh: převážně baroko, jádro ze 2. pol. 14. století, několikrát přestavován, poslední přestavba z roku 1874. Areál kostela vybudovaného již ve středověku s pozdějšími úpravami a počátkem 19. století doplněný kamennými plastikami krucifixu a sv. Josefa.&

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data