Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Původní osídlení bylo v průběhu času postupně měněno. Po 2. světové válce a následném odsunutí původních německých obyvatel se změnil charakter obce a tyto změny trvají dodnes.
Sídlo se spíše omezenou možností rozvoje, hlavně v rámci svého zastavěného území.

Hlavní centrální prostor návsi není jednoznačně vymezen. Centrum obce je vymezeno kostelem, který je také dominantou obce. Charakter ulicové návsi je narušen panelovými domy ze 70. let.
Původní zástavba je převážně orientována štíty do veřejného prostoru. Původní urbanistická struktura je však narušena umístěním i měřítkem novodobé zástavby.
Skupina bytových panelových domů, na charakteru obce působí negativně.
Nová zástavba rodinných domů převážně zachovává původní urbanistickou stopu obce.
Zemědělské areály jsou dnes minimálně využity a mají místy charakter brownfields.
Západně od obce vysídlená osada Nové Dvory. Minimum domů plní svou funkci, jedná se o brownfield.

Doporučení:
Obec má velmi různorodou sídelní strukturu bez jasně čitelného urbanistického řádu. Centrum obce je charakterizováno kostelem sv. Izidora.
Pro rozvoj obce je vhodné v maximální možné míře využívat volné plochy a pozemky v rámci stávajícího zastavěného území obce.
Upřednostňovat zástavbu, která vychází z kontextu místního kraje a vytváří kvalitní veřejný uliční prostor. Dle místních možností nevytvářet slepé ulice.
Při nové výstavbě dbát na to, aby architektonicky navazovala na původní zástavbu a respektovala urbanistický vývoj obce.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

  1. Kostel Sv. Izidora v centru obce.
  2. Archeologické nálezy v zastavěném území.

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data