Téma 5 - Příroda a krajina

Pilíře:

Pilíř pro životní prostředí

Úvodní popis

Obec je obklopená horskými masívy Hrubého Jeseníku. Krajina je hornatý terén s výskytem lesních ploch. Pomyslnou osou sledovaného území je vodní tok Merta pramenící v 1260 m n.m. Obec se nachází v CHKO Jeseníky. Nejvyšším bodem území je Jelení hřbet (1367 m n.m.). Krajina je tvořena převážně hornatým terénem, velmi členitě území směrem k severu a východu vykazuje zvětšující se výškovou členitost. Celé území obce se nachází v chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Na území obce je evidována také NATURA 2000 – ptačí oblast a Evropsky významná lokalita Praděd, které zabírá jihozápadní oblast území obce. Na západě sledované obce je vymezena přírodní rezervace Břidličná a přírodní památka Zadní Hutisko. Nachází se zde jeden památný strom – lípa malolistá. Na území obce v západní části zasahuje nadregionální biocentrum Praděd, ve východní části obce se nachází nadregionální biokoridor K89. Zastavěné území se nachází v lokálním biocentru.

Přírodní hodnoty: Chráněná krajinná oblast Jeseníky, Památný strom Lípa u Ztraceného potoka, Přírodní rezervace Břidličná, Přírodní památka Zadní Hutisko, Ptačí oblast Jeseníky, Evropsky významná lokalita Praděd. 

Šumperské údolí  je tvořena hlubokými podhorskými údolími s lesopolní až lesní krajinou, je třeba podporovat rozvoj zástavby v úpatních polohách dna údolí (nikoliv úzkých a povodňově nebezpečných niv), zástavba může vystupovat i do mírnějších úbočí (nikdy však ne do horní třetiny svahu). Z prvovýroby podporovat zejména živočišnou výrobu.

 skupina Jesenického masivu – horské, až vysokohorské, převážně lesní krajiny přibližovat co nejvíce ke krajinám přírodním, s marginálním podílem zemědělství (pastevectví) a s rozvojem rekreačních funkcí, směřovaných ovšem do úpatních a úbočních poloh, mimo hřebeny hor. Problém rekreačních středisek a jejich zařízení řešit koordinovaně tak, aby počet center byl co nejmenší a zbytek území byl využíván pro měkké formy rekreace. Větší rozvoj trvalého osídlení není žádoucí.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data