Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Vcelku zachovalá sídelní struktura, částečně narušená v jižní části obce.
Prostorové možnosti uvnitř sídla jsou v zásadě vyčerpány. Rozvojové osy vznikají na okrajích obce při existujících komunikacích.

Náves má čočkovitý tvar se zachovalou původní urbanistickou strukturou.
Domy vymezují náves, mají štíty orientované do návsi. Obec je bez výrazných výškových dominant jak pozitivních, tak negativních.
Nová zástavba je tvořena převážně objekty bez zřetelné návaznosti na místní tradiční urbanistickou strukturu a sídelní systém.

Kompaktní zastavěné území - jedno sídlo.
Plochy pro bydlení při vstupu do obce. Z1, Z7 - propojení postupně zastavováno. Z3 - není rozparcelováno, zasíťováno.Z4, Z5 - zastavění uvnitř zastavěného území, Z6, Z8 - nezastavěno, plochy Z10, Z9, Z11 - nezastavěno.
Funkční plochy - bydlení, zahrady, zemědělská krajina, lesy.
Územní rezervy - R1, 2, 3 rezerva bydlení, dvě plochy při jižním vjezdu do obce navazují na rozvojové plochy podél komunikace.
VPS, VPO - zasíťování, vodní plocha.
ÚSES ÚP - stabilizovaný, vesměs funkční systém s doplněním návrhů (VPS), návrh prvků interakčního systému.

Doporučení:
Vnitřní prostor založené návsi ponechat vyhrazený veřejné funkci. Stavební zásahy jsou dle historických map možné, musí být však uvážené, aby nedošlo k degradaci cenného návesního prostoru.
Vhodné lokality pro rozvoj nového bydlení jsou především ve východní části obce, kde již postupně vzniká nová zástavba rodinných domů. Případný potenciál rozvoje pro bydlení skýtají i chatové osady v jihovýchodní části obce.
V rozvojových lokalitách upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního kontextu, zachovává ráz regionu a cíleně podporuje vytvářet kvalitní veřejný návesní nebo uliční prostor.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data