Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Obec s poměrně dobře zachovalou strukturou původního (německého) osídlení.
Prostorové možnosti uvnitř sídla jsou v zásadě vyčerpány.
Obec prochází poměrně rychlým rozvojem zvláště na okrajích obce při existujících komunikacích. Překotnost vývoje je však spíše ke škodě.

Obec má široce založenou náves, která je umístěna v mírné údolní úžlabině. Půdorysný tvar návsi je původně koncipován jako mandorlovitě rozšířená ulice.
Původní vesnická stavení byla orientována štíty do návsi. Horní (severozápadní) část návsi působí prostorově neuceleným dojmem a postrádá jasný urbanistický koncept. Zároveň však skýtá skrytý potenciál pro vznik funkčního centra.
Soudobá zástavba ze 70. a pozdějších let, působí poněkud cizorodě. Především změnou objemového měřítka a nerespektováním typické parcelace. Jedná se především o typy domu tzv. "Šumperáky".
Obytná zástavba z 90. let a mladší. Urbanisticky i architektonicky problematická zástavba bez návaznosti a kontextu na stávající urbanistickou strukturu.
Lokalita Dolní Mladějovice vzniká jako samostatný sídelní útvar "satelitního" typu s obslužnou slepou silnicí. Obytné plochy - zahrady nepravidelně paprskovitě zasahují do polí. Struktura je rozvolněná, nijak prostorově nezakotvená.
Zemědělský areál v jihozápadní části obce.
Zemědělský areál na jihu Mladějovic, tvořený převážně velkými halovými zemědělskými objekty.

Zastavěné území centrální obce s dílčí částí Dolní Mladějovice a tři zemědělské areály (farma včetně bydlení).

VPS, VPO - pro vybudování cyklostezky podél stávající hlavní komunikace a pro stabilizaci ÚSES.
Navrhovaný systém ÚSES v obci kopíruje hranice katastru (zde je definován v okolních obcích). Vzniká tak rozsáhlé území bez prvků ochrany, přičemž ÚP zde navrhuje změny v krajině, liniovou zeleň.
Funkční plochy vymezeny jako bydlení, výrobu, OV, VP, zeleň, Nx (bývalá skládka), les, zemědělské půdy.

Zastavitelné plochy:

  • BV3 - postupně zastavována, zasíťována k oplocení jen část pozemků (plochy navazující na bývalou skládku neoplocovat).
  • BV1 - pozemky rozparcelovány, zasíťovány a z 80% zastavěno.
  • BV2 - nezastavěno (až dle zájmu o pozemky).
  • Dolní Mladějovice - plochy BV4, BV5 - nezastavěno, VZ1 - nezastavěno.
  • Rozvoj výrobního areálu u Újezdu - zatím nezastavěno.

Doporučení:
Stavební zásahy v centrální části by měly navazovat na založenou strukturu. Typická orientace domů je štítem do návsi a je žádoucí toto pravidlo v principu respektovat.
V rámci zachování identity sídla je žádoucí zachovávat historické stavební čáry a elementární proporce stavebních objemů.
Jako nová lokalita vhodná pro rozvoj bydlení se jeví severovýchodní část obce.
Při stavění nových domů je vhodné upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního kontextu, zachovává ráz regionu a cíleně podporuje vytvářet kvalitní veřejný uliční prostor bez slepých komunikací.
Nedoporučuje se osaměle zakládání "satelitních" obytných lokalit bez vazby na místní tradici a kontext.
Eliminovat výstavbu cizorodé satelitní obytné zástavby a enkláv na nových pozemcích odtržených od přímé vazby na zastavěnou část obce.

Mladějovice (jih).
Stávající obytné domy jsou za hranicí své životnosti a jsou vhodné k celkové rekonstrukci.
Lokalita v jihozápadní části obce naproti hřišti se jeví jako optimální pro případný nový rozvoj obytné zóny.
Vzhledem k tomu, že tato malá osada nemá historickou zástavbu, kterou by bylo nutné respektovat, lze si v této lokalitě představit větší tvůrčí svobodu.
Rozhodně však nelze doporučit výstavbu cizorodé satelitní obytné zástavby, která by se svým charakterem vymykala regionálním architektonickým zvyklostem.
Při stavění nových domů je vhodné upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního regionálního kontextu, zachovává ráz regionu a cíleně podporuje vytvářet kvalitní veřejný návesní nebo uliční prostor.


Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data