Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Plošnou rozlohou poměrně velká obec, avšak se značně nerovnoměrným osídlením a s velmi proměnnou intenzitou zastavění jednotlivých lokalit.
Obec s velkým rozvojovým potenciálem, zvláště v centrální části (veřejná vybavenost) a v severní a východní části (bydlení).

Centrální náves má charakter založeného ortogonálního veřejného prostoru. Je jasně vymezená po dvou svých stranách a po zbylých dvou stranách je stavebně vymezena jen částečně. Na utváření návsi, resp. jejího prostorového vymezení se podílí také topografie terénu. I přes urbanistickou neuzavřenost návesního prostoru působí tato náves spíše jako náměstí a tedy městským dojmem. Prostorová neuzavřenost hlavní návsi (náměstí) vznikla až později vybourání několika domů.

Jádrová zástavba se rozvíjela především okolo náměstí a dále pak v závislosti na členité údolní topografii a komunikační obslužnosti. Vznikala tedy tzv. řetězová zástavba lesní lánové obce, často ve strmém svahu. Přestože je tedy vymezen jeden hlavní návesní prostor, obec má i několik vedlejších návesních prostorů, které jsou patrné již v historických mapách.
Lokalita bytových domů. Panelový dům svým charakterem působí cizorodě, jeho stavebně technický stav je nevyhovující.
Rekreační lokality s převahou chatové zástavby.
Areál zemědělského družstva, na charakter obce má neutrální vliv.

Kompaktní území jedné sídelní jednotky, doplněné o menší obytné a zemědělské komplexy podél toku a v horních partiích. V současném zastavěném území a v návaznosti na něj je vymezeno několik ploch pro zhruba 20 domů. Vymezeny dvě plochy pro výrobu (10 tis. m2), dva poldry/plochy pro vodní plochu. Dále jsou vymezeny funkční plochy bydlení, rekreace, výroby, zemědělské plochy, les a těžba.
VPS, VPO je vymezeno ÚSES, TI, DI, protipovodňová ochrana. ÚSES z ÚP je převážně funkční, především v lesních partiích podél toku (plochy pro nefunkční ÚSES).

Doporučení

Hlavní rozvojová (přestavbová) lokalita je původní historické náměstí. Vzhledem k jeho současné neuzavřenosti se nabízí jeho rekonstrukce a dostavba dle historického půdorysu. Prostor náměstí by se tak prostorově uzavřel a získal nový rozměr.
Zástavba utvářející náměstí by měla být řadová, kompaktní, spíše městského typu, s možností veřejné funkce v parteru.
Před vytvářením nových stavebních lokalit mimo zastavěné území upřednostňovat spíše zástavbu v prolukách a volných parcelách v rámci zastavěného území obce. Podporovat tvorbu kvalitních uličních prostorů.
Nedoporučuje se osamělé zakládání "satelitních" obytných lokalit bez vazby na místní tradici a kontext.
Další rozvoj sídla by byl vhodný v rámci zastavěného území a dále v návaznosti na urbanistickou strukturu v severní a východní části obce.
Zástavba by měla vycházet z kontextu okolní zástavby a to hlavně měřítkem, uliční čarou, charakterem a tvarem parcel.
Průmysl rozvíjet ve stávajících areálech, nové případně situovat s vazbou na železniční nádraží.
Podporovat tvorbu veřejného prostoru a usilovat o jeho kultivaci.
Podpořit funkci centrální části - náměstí.
Je vhodné co nejvíce podpořit pracovní příležitosti a vznik nové občanské vybavenosti.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Kód Zdroj Označení Popis Kategorie
průzkum Kostel sv. Anny
průzkum Staré železniční mosty

V obci je několik historických kamenných železničních mostů.

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data