Téma 2 - Prostorové a funkční uspořádání území

Pilíře:

Sociální pilíř

Úvodní popis

Původní urbanistická struktura je v zásadě dobře zachována
Zástavba vymezuje prostorově velkorysou náves. V tomto centrálním návesním prostoru jsou však veřejné plochy v menšině ve prospěch soukromých předzahrádek.
V této souvislosti stojí za zvážení, zda by nemělo dojít k posílení významu obecní návsi, např. formou vytvoření resp. obnovení adekvátního veřejného prostoru.
Prostorové možnosti uvnitř sídla jsou v zásadě vyčerpány. Roz ojové osy vznikají na okrajích obce při existujících komunikacích.

Široce založená silniční náves. Tato náves je dnes rozparcelovaná a využívaná soukromě, a tak ztratila veřejný charakter. Plní pouze funkci střední komunikace a přilehlého chodníku.
Zachovalou venkovskou zástavbu místy prorůstá nová zástavba městského charakteru převážně ze 70. let a mladší. Objevují se zde nevhodně přestavěné domy, případně s cizorodými prvky (balkony orientovanými do ulice, nepůvodní proporce oken, nevhodné tvary střech a podobně).
Výrazní návesní dominanta - barokní zámeček s budovou sýpky - vytvářejí historický střed obce.
Lokalita se zástavbou bytových domů ze 70. let.
Lokalita se zástavbou bytových domů z 80. let.
Lokality s novými rodinnými domy zpravidla končí slepou ulicí. Jednotlivá obytná stavení neutváří veřejný prostor ulice či návsi. Pokud v těchto enklávách nějaký veřejný prostor vzniká, jedná se spíše o nejnutnější prostor, který není urbanisticky kvalitní a dostačující pro obyvatele. Jednotlivá obytná stavení nevychází z místního kontextu.

Zastavitelné plochy částečně využity (zasíťovaná část).
Územní rezervy pro dopravu.

Doporučení:
Možnosti nového rozvoje Žerotína v oblasti bydlení jsou dané hlavně topografickými ale také přírodními a funkčními limity.
Nová vhodná lokalita se nabízí v severní části obce s vazbou na komunikaci 447.
Vhodné plochy pro bydlení se nacházejí také v jižní části obce s návazností na vedlejší místní komunikace. V této části již postupně dochází k nové zástavbě rodinnými domy a je možné na tuto zástavbu navázat.
Ve východní částí obce po pravém břehu říčky Teplička stojí několik osamocených venkovských rodinných domů. Celá tato pravobřežní část by se v případě potřeby v budoucnu mohla stát novou rozvojovou lokalitou pro bydlení.
U nových obytných souborů a domů vždy upřednostňovat takovou zástavbu, která vychází z místního kontextu a architektonických tradic, zachovává místní ráz regionu a podporuje vytvářet kvalitní veřejný uliční a návesní prostor.
U lokalit vhodných k zastavění se v rámci možnosti vyvarovat budování slepých komunikací.
Nedoporučuje se osaměle zakládání "satelitních" obytných lokalit bez vazby na místní tradici a kontext, zamezit vzniku separátních obytných enkláv na pozemcích odtržených od obce.
Vytvářet vhodná preventivní opatření pro zvýšení bezpečnosti (zvláště na průjezdních komunikacích).
Průmysl rozvíjet ve stávajících areálech a navazujících plochách východně od obce.
Je vhodné co nejvíce podpořit pracovní příležitosti a vznik nové občanské vybavenosti.

Hodnoty

Seznam hodnot v území

Žádná data

Limity

Seznam limitů v území

Žádná data